Când este interzisă depășirea

Depășirea este una dintre manevrele esențiale pe drumurile publice, însă există momente și locuri în care aceasta este interzisă pentru a asigura siguranța rutieră și pentru a preveni accidentele. Este important să cunoaștem în ce situații depășirea este permisă și în ce situații trebuie să evităm să o facem.

Situații în care este interzisă depășirea

Există mai multe situații în care depășirea este interzisă conform regulilor de circulație. Acestea includ:

 • Pe drumurile cu vizibilitate redusă, cum ar fi în zonele cu curbe periculoase sau cu denivelări ale terenului care împiedică vizibilitatea clară a drumului și a traficului;
 • În zonele cu marcaje continue sau duble linii continue, care indică interzicerea depășirii;
 • În apropierea trecerilor la nivel cu calea ferată, unde este esențial să păstrăm o distanță sigură față de trenuri;
 • În intersecțiile necontrolate, unde traficul se desfășoară în diverse direcții și este dificil de prevăzut mișcările altor vehicule;
 • Pe poduri, în tuneluri sau în zone înguste unde spațiul de manevră este limitat și riscul de coliziune este crescut;
 • În condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi ceața densă, ploaia torențială sau ninsoarea abundentă, care reduc vizibilitatea și aderenta pe drum.

Este important să respectăm aceste reguli și restricții pentru a preveni accidentele și pentru a menține siguranța pe drumurile publice. Ignorarea acestor reguli poate avea consecințe grave și poate pune în pericol viața noastră și a celor din jur.

Depășirea este o manevră care trebuie efectuată cu prudență și responsabilitate. Înțelegerea situațiilor în care este interzisă depășirea este crucială pentru a evita accidentele și pentru a asigura siguranța rutieră pentru toți participanții la trafic. Respectarea regulilor de circulație și atenția sporită la condițiile de drum sunt fundamentale pentru prevenirea incidentelor și pentru promovarea unei experiențe sigure și plăcute în trafic.

Situații în care este permisă depășirea

Pe lângă situațiile în care este interzisă depășirea, există și momente în care aceasta este permisă și chiar necesară pentru fluxul fluid al traficului. Aceste situații includ:

 • Pe drumurile cu vizibilitate bună și cu marcaje permisive;
 • În zonele cu drumuri cu mai multe benzi, unde există marcaje specifice pentru depășire;
 • Pe autostrăzi și drumuri expres, unde se respectă regulile specifice de depășire și unde există spațiu suficient pentru manevră;
 • În cazul în care vehiculul din față circulă cu viteză redusă sau dacă depășirea este necesară pentru a evita întârzierile mari ale traficului;
 • Pe drumurile cu sens unic, în care depășirea poate fi efectuată cu atenție sporită la traficul din sens opus;
 • În situații în care există spațiu suficient și condiții de vizibilitate optime, respectând totuși regulile generale de circulație și siguranță.

Este important să acordăm atenție și acestor situații, respectând regulile și siguranța rutieră pentru a preveni incidentele și pentru a asigura un trafic eficient și sigur pentru toți participanții.

Întrebări frecvente

Pentru a clarifica unele aspecte legate de depășire și regulile aferente, iată câteva întrebări frecvente:

Întrebare Răspuns
Care sunt situațiile în care este interzisă depășirea? Situațiile în care este interzisă depășirea includ…
Există vreo excepție de la regulile de interzicere a depășirii?
Cum putem identifica dacă este permisă sau interzisă depășirea?


Vezi și:

Photo of author

Kermuz

Lasă un comentariu