Cum verifici dacă ai rovinieta

Ai călătorii planificate pe drumurile din România și vrei să te asiguri că ai rovinieta valabilă? Verificarea stării tale de plată a rovinietei este un pas esențial pentru a evita amenzile și inconveniențele pe drum. Află cum să verifici dacă ai rovinieta în acest ghid detaliat.

Ce este rovinieta?

Rovinieta este o taxă rutieră obligatorie pentru vehiculele care circulă pe autostrăzi, drumurile naționale și europene din România. Această taxă a fost introdusă pentru a susține întreținerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere. Deținerea unei roviniete valabile este esențială pentru a evita sancțiunile legale.

Cum obții o rovinietă?

Pentru a obține o rovinietă, poți alege una dintre următoarele opțiuni:

 • Mergi la un punct de vânzare autorizat, cum ar fi benzinării, magazine sau chioșcuri speciale, și cumpără o rovinietă fizică.
 • Achiziționează o rovinietă online de pe site-ul oficial al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).
 • Descarcă aplicația mobilă oficială a CNADNR și cumpără o rovinietă digitală pentru telefonul tău.

Cum verifici dacă ai rovinieta valabilă?

Pentru a verifica dacă ai rovinieta valabilă, urmează acești pași:

 1. Accesează site-ul oficial al CNADNR sau deschide aplicația mobilă.
 2. Selectează opțiunea „Verificare rovinietă”.
 3. Introdu numărul de înmatriculare al vehiculului tău.
 4. Apasă butonul „Verifică rovinieta”.

În urma verificării, vei primi informații cu privire la starea rovinietei tale. Dacă rovinieta ta este valabilă, vei putea continua călătoria fără griji. În caz contrar, vei trebui să achiziționezi o rovinietă valabilă înainte de a pleca la drum.

Ce se întâmplă dacă nu ai rovinietă valabilă?

Neprezentarea unei roviniete valabile pe parbrizul vehiculului tău sau circularea fără rovinietă constituie o încălcare a legii. Consecințele pot include:

 • Amendă substanțială;
 • Retenția vehiculului de către autorități;
 • Neplăcerea de a putea continua călătoria;
 • Puncte de penalizare pe permisul de conducere.

Este important să verifici mereu starea rovinietei tale pentru a evita astfel de probleme și costuri suplimentare.

Frequently asked questions (întrebări frecvente)

Cât de des este necesară verificarea rovinietei?

Este recomandat să verifici starea rovinietei înainte de fiecare călătorie pe drumurile din România. Acest lucru te va asigura că nu vei avea surprize neplăcute pe parcurs.

Pot verifica rovinieta fără numărul de înmatriculare?

Numărul de înmatriculare al vehiculului este esențial pentru a verifica rovineta. Asigură-te că ai acest număr la îndemână înainte de a efectua verificarea.

Cât de repede pot obține o rovinietă online?

Obținerea unei roviniete online este un proces rapid, iar rovineta digitală este disponibilă imediat după plată. Poți achiziționa una în câteva minute.

Pot cumpăra o rovinietă valabilă după verificarea negativă?

Da, după o verificare negativă, poți achiziționa o rovinietă valabilă înainte de a porni la drum. Asigură-te că faci acest lucru pentru a evita orice sancțiuni ulterioare.

Încheie acest ghid, și nu uita să verifici mereu starea rovinietei tale înainte de a pleca la drum. Acest pas simplu te va ajuta să eviți problemele și să călătorești în siguranță pe drumurile din România.


Vezi și:

Photo of author

Marius

Lasă un comentariu